2013. november 27., szerda

Egy szívügy – 100 Hungarikum Bormustra Keszthelyen

Mindenkinek van szívügye. Nekünk is. Keszthely városának, és az egyetemnek is. Pampetrics György borkereskedőnek, és az egyre nagyobb létszámban visszatérő borszerető embereknek is. Így már mondhatjuk: van egy közös ügyünk.

Keszthely a találkozások városa. Itt találkozik a múlt a jelennel, régi, elfeledett, vagy épp még ismeretlen szőlőfajták a mai borfogyasztókkal. De itt találkozhatunk Bakonyi Karcsi bácsi munkásságával, és az ő szívügyével is. Vallom, minden korszak egyik leghitelesebb mércéje, hogy miként bánik a múlt értékeivel. Idén negyedik alkalommal foglalja össze Keszthely városa a múlt és jelen boros értékeit.

Az előző évben kijelentettük, hogy mindannyian visszatérők vagyunk. Anno a legelső bormustrával vált számunkra szívüggyé a rendezvény. 2010-ben a látogatói létszám alapján mérlegeltem, hogy annyira vagyunk/voltunk egyedülállóak mi, a bormustra látogatói (kb. 100 ember) a világban, akárcsak a hungarikum fajták. Aztán a 2011-es esemény már létszámemelkedést hozott, és elindított egy hullámot. A hungarikumok utaztak. Székesfehérvár, Győr, Budapest. Gyönyörű helyszíneken mutatkoztak be a tételek. Rendben is van ez így, mert fontos, hogy minden magyar borkedvelő előtt megnyíljék a lehetőség, hogy kóstoljon. Mi idén is felhúzzuk a hétmérföldes csizmánkat, elautózunk a Hungarikum Bormustra szülőföldjére, és a keszthelyi Balaton színházban találkozunk…


Mi lesz idén? - Pampetrics György válaszol 
Egy héttel az esemény előtt azonban "felderítésen" jártunk, és a bormustra egyik mozgatórugójával, Pampetrics Györggyel beszélgettünk a negyedik alkalomról. Az örökké fáradhatatlannak tűnő Gyuri közvetlen kapcsolatot ápol a borászokkal, így egész éven át gyűjti, és féltve őrzi a ritkaságokat. Elmondása szerint előfordult, hogy bátorította arra a borászt, hogy az előzőleg beházasított hungarikum tétele inkább éljen külön életet… A „Gyurikám, mi lesz idén?” kérdés válasza pedig már azt a képet vetítette elém, hogy érdemes lesz nyitásra, vagyis 13 órára érkezni. Sok újdonság, vagy épp a pincészetből már elfogyott tétel vár a találkozásra.

Gere Attilától a Fekete Járdovány két szép évjáratból (2009 és 2011) lesz jelen, de itt debütál dr. Kocsis László keszthelyi hibridje, az Albacab, amely teljes egészében a saját munkája. A 2000-ben elkezdődött munka meghozta gyümölcsét, így a Rajnai Rizling-Cabernet Sauvignon keresztezése tavaly fordult termőre. A szűztermésből fogható volt 15 palack, amely a rendezőket megerősítette abban (történetesen megitták - a szerk.), hogy a 2013-as hordós tétel kerüljön a nagyközönség elé. Nagyon finom, szép, telt ízű bora van, zamatgazdag, illatával ízében is harmonizáló, testesebb fehérbor. A fehérszőlő Albacab testvére, a kékszőlő Cabrio szintén premier tétel lesz. A megjelenést válogatás előzte meg: a dr. Kocsis Lászlóval közösen lekóstolt bor a fekete ribizli jegyeit hordozza magában, szép sötét színnel.

Új fajta is érkezik, a Jázmin, amely hivatalosan is forgalomba került. Frittmann János fehérbora, a Generosa idén is itt lesz, amely Ezerjó és Piros Tramini keresztezése Bíró Károlytól, 1951-ből. A Mézes Fehér is bemutatkozik Maurer Oszkártól.

A szombati esemény a Csóka szőlőre lesz kihegyezve. Ráspi, Bussay doktor, Szentesi József, Török Csaba, és Vylyan. Más-más borvidékek, különböző stílusok, így egy fajta segítségével virtuális utazáson vehetünk részt időben és térben. Egy jó Csókához nehéz hozzáférni… Egyre többen dolgoznak a fajtával, de nagyon kis mennyiségben. A Vylyan birtok Csókája bizonyos évjáratokban 400-500 palackkal készül, így az igazán éber borfogyasztók általában lecsapnak már a megjelenés előtt erre a különlegességre.


Ők már biztosan ott lesznek a IV. Hungarikum Bormustrán: Szentesi József új borai

Szentesi József hírnökeként már találkozhattunk új boraival, amelyek a 2012-es évjárat termései. Nadapi Csóka, Tihanyi Kék, Kék Bajor, Fekete Fájú Bajor, Fekete Muskotály. Örök kérdés, hogy a régi fajták mai értelmezésben hogyan állják meg a helyüket. Reális kérdés, amelyet a megváltozott technológia, megváltozott borfogyasztási szokások, és a változó klíma táplál. Szentesi József szombaton, 17 órától ennek keretében tart előadást.


Visszavárjuk - Cezar nyers pezsgő 1996
Ha pezsgőben és Zala megyében gondolkodunk, akkor egy név juthat eszünkbe. A Cezar pezsgők újra jelen lesznek. Bízunk benne, hogy az előző évben még szép formát mutató 1996-os nyers pezsgő újra ott lesz. Érdemes fogadó italért, és a későbbiekben úgynevezett elvágó pezsgőkért meglátogatni a Cezar pultot.

A hungarikum bormustra természetes velejárója a Furmint, a Hárslevelű, vagy az Olaszrizling. Szép, izgalmas kortyokat lehet átélni a borvidékek, stílusok, és évjáratok között. Badacsonyból kihagyhatatlan hibridek is gazdagítják a választékot. Rózsakő, Vulcanus, Kéknyelű, Budai Zöld, Bakator. A hazai föld termései is kóstolhatók lesznek természetesen, de ismertebb borokkal is találkozhatunk. Pátria Bezericséktől, Rozália, Valentin, Nektár, Cserszegi Fűszeres, Korona, Corvinus, Kövidinka, Arany Sárfehér, Kadarka - vagy épp a Kadarka Aszú Balla Gézától -, Zengő, Zenit, Zeus. A Somló is kóstolhatóvá válik, de nemcsak a Juhfark által, hiszen az előző évekhez hasonlóan a Ság hegy terroir-ját kitűnően közvetítő borász, Dénes Tibor borai is a poharakba csordulhatnak.



A szakmai hitelességet előadások biztosítják, öt előadó különböző témakörökben szólal meg. Biztosan kijelenthetjük, hogy hungarikumokról hallgatni hungarikum borral töltött pohárral az igazi. A rendezőség az előző évben kis „útjelző” táblával mutatta a helyes kóstolási sorrendet, azonban borítékolható, hogy érdemes tematika alapján kóstolni. Alapja lehet a borvidék, a fajta, de a ritkaság, a kispalackos tétel is. 

Sajttal, pogácsával, előadásokkal, és koncerttel lesz színes Keszthelyen a szombati nap, amely a bor ünnepe, dr. Bakonyi Karcsi bácsi tisztelete, és a találkozások szívügye. Mert hát mindannyian visszatérők vagyunk. Valamit mindig hagyunk magunk mögött, amihez időnként vissza-visszatérünk. Egy város, egy szerelem első pillanata, egy ölelés, egy régi présház, egy történet, egy emlék. Nekünk kell vigyázni rájuk. Találkozzunk újra!

Szöveg és fotók: Wawrzsák László

További információk, részletek a IV. 100 Hungarikum Bormustráról itt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...